Sluh je čutilo, ki je izjemno pomembno za naš psihični razvoj in socialno blagostanje. Zaradi vplivov okolja in hrupa je mnogokrat preobremenjeno, kar lahko močno vpliva ne le na kvaliteto sluha in zdravje ušes, temveč na splošno zdravje in počutje.

Nove tehnologije so prinesle hiter razvoj industrije, vendar na žalost hiter razvoj industrije prinaša tudi glasnejše okolje v katerem živimo in delamo. Hrup v okolju je odgovoren za skoraj 60% vseh izgub sluha. Naglušnost, ki jo povzroča hrup, je bolezen, ki je ena od treh najpogostejših poklicnih bolezni na svetu. Takšne poškodbe sluha običajno niso ozdravljive in ljudje imajo velike težave z razumevanjem in komunikacijo. Zato se pogosto izolirajo od družine in prijateljev.

Več pozornosti je potrebno nameniti zaščiti hrupa, še posebej v okoljih, kjer hrup presega meje, ki so dovoljene z evropskimi standardi in direktivami. 

V Sloveniji je ureditev zapisana v Uradnem listu Republike Slovenije: PRAVILNIK o varovanju delavcev pred tveganji zaradi izpostavljenosti hrupu pri delu.

Enkraten obisk koncerta lahko kratkotrajno poškoduje sluh oziroma povzroči šumenje v ušesih. Za dolgoročne spremembe, za dolgoročno poslabšanje sluha je večinoma potrebna dolgoročna obremenitev s hrupom, včasih pa je dovolj že enkratna in kratkotrajna izpostavljenost.

Čepki so učinkovita zaščita pred hrupom v okolju. Cena zanje se giblje že od nekaj evrov do nekaj čez sto evrov za čepke, ki so prilagojeni specifičnim potrebam.

 

 

Kaj je hrup?

Hrup je nazaželen ali škodljiv zvok, ki v naravnem ali življenjskem okolju vzbuja nemir, moti človeka in škoduje zdravju in počutju ali škodljivo vpliva na okolje. Dojemanje zvoka kot hrupa je deloma tudi subjektivne narave, odvisno od občutljivosti posameznika. Hrup moti komunikacijo, počitek in spanec, zmanjšuje koncentracijo in produktivnost ter negativno vpliva na psihofizično ugodje ljudi.

 

Hrup lahko povzroči nepopravljivo okvaro sluha,
poleg tega pa je eden ključnih vzrokov za stres.

Hrup na delovnem mestu je resna grožnja za zdravje delavcev.
Je eden najpogostejših dejavnikov tveganja pri delu.

­

 

 

Poškodbe zaradi pretiranega hrupa

Če smo predolgo časa izpostavljeni močnemu hrupu, se drobceni in občutljivi deli notranjega ušesa mehansko poškodujejo. Pri hrupu je, tako kot pri radioaktivnih dozah, poškodba odvisna od tega, kako močan je hrup in koliko časa smo mu izpostavljeni. Glasnost 85 dBA velja v industriji kot meja, kjer je obvezno treba uporabljati zaščito za varovanje sluha.

 

Za preglednico veljajo naslednje tipične vrednosti in opozorila: vse, kar je rumeno, oranžno in rdeče, je že nevarno ali celo škodljivo. Hrup 90 dB, ki smo mu izpostavljeni po 8 ur na dan (npr. na delovnem mestu), lahko sčasoma (npr. v letu dni) trajno poškoduje sluh. Ojačena rock glasba 110–130 dB pa nam v enakem obdobju povzroči trajno poškodbo sluha že, če smo ji izpostavljeni po 30 minut na dan (pri 110 dB), ali samo po 4 minute na dan (pri 130 dB). 

tabela_glasnost_jakost_zvokov